Begraven of cremeren?

Een van de belangrijkste keuzes die gemaakt dient te worden bij overlijden is begraven of cremeren. Dit is natuurlijk een heel persoonlijke keuze, soms ingegeven door achtergrond of religie, maar vaak op basis van gevoel of persoonlijke situatie.

Mogelijkheden bij begraven

Er zijn twee typen begraafplaatsen: Algemene begraafplaatsen en Bijzondere begraafplaatsen. De Algemene begraafplaats wordt beheerd door een gemeente en de Bijzondere begraafplaats wordt beheerd door een Kerkgenootschap of een particulier. Bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer de natuurbegraafplaatsen Heidepol in Arnhem-Ede, Heiderust in Rheden, Westerwolde in Hoog Soeren en Bergerbos in St.Odiliënberg (Limburg).

Een reguliere begraafplaats heeft huurgraven, ook wel familiegraven genoemd, en algemene graven. Hieronder vindt u meer informatie over deze graven.

Huurgraf

Een huurgraf wordt vaak een eigen graf of familiegraf genoemd. Een huurgraf kan worden gebruikt voor 1 persoon, maar er is, in de meeste gevallen, plaats voor 3 personen. Een huurgraf huurt men voor 20 of 30 jaar, met de mogelijkheid van verlenging na deze periode. De rechthebbende (huurder) bepaalt wie erin begraven wordt/worden.

Algemeen graf

Een algemeen graf is minder duur dan een huurgraf. Er worden meerdere (meestal 3) overledenen in begraven. Wie dat zijn, bepaalt uitsluitend de beheerder van de begraafplaats. De overledenen zijn vrijwel nooit familie van elkaar. Het graf kan niet door de nabestaanden zelf gedolven of gesloten worden. Voor een grafsteen/monument en beplanting heeft men de ruimte voor 1/3 deel van de grafbedekking. Na de wettelijke termijn van 10 jaar is er geen mogelijkheid deze te verlengen. Wanneer na de laatste begrafenis de grafrust van tien jaar verstreken is, kan het graf geruimd worden. Een herbegrafenis voor een eigen graf behoort dan tot de mogelijkheden.

Koopgraf

Op sommige reguliere begraafplaatsen is het ook mogelijk een graf voor onbepaalde tijd aan te kopen. Hier zijn soms wel voorwaarden aan verbonden.

Op de meeste natuurbegraafplaatsen koopt men een eeuwigdurend graf. Er zijn geen bijkomende kosten grafonderhoud of -verlenging. Hierdoor komen nabestaanden later niet voor moeilijke beslissingen te staan over wel of niet verlengen van de huur. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is het plaatsen van een gedenkteken niet mogelijk. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een gedenkteken in de vorm van een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie.

Dalen van de kist

Men kan de kist mechanisch laten dalen (dit kan niet altijd) of met touwen. Dit mag de familie ook zelf doen. Ook is het mogelijk het graf zelf te sluiten met aarde.

Mogelijkheden bij cremeren

Sinds 2003 kiezen meer mensen voor een crematie dan voor een begrafenis. Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Mensen moeten steeds meer betalen voor de grafrechten en een grafmonument kost doorgaans ook aardig wat geld. Er zijn ook mensen die voor een crematie kiezen omdat ze hun nabestaanden in de toekomst niet willen laten opdraaien voor het verlengen van de grafrechten. Maar ook praktische overwegingen kunnen een rol spelen bij de keuze tussen begraven en cremeren. Een urn kan je bijvoorbeeld heel makkelijk mee verhuizen als je een eind verderop gaat wonen. Daarnaast kan je de as ook verdelen over meerdere kleine urntjes zodat meerdere nabestaanden een deel van de as in hun bezit hebben.

Persoonlijker maken

Bij het boeken van de datum en tijd kan verlenging van de standaard aulatijd (meestal 45 minuten) aangevraagd worden, zodat er voldoende ruimte is voor een persoonlijke invulling van de afscheidsbijeenkomst. U kunt bijvoorbeeld ook de overledene zelf binnendragen, en de baar (waar de kist op staat) dichterbij halen.

Bij de meeste crematoria is het toegestaan het laatste stukje begeleiding naar de oven bij te wonen, mits vooraf aangevraagd en passend in de planning.
Het laten dalen van de kist kan niet in alle crematoria.

Asbestemming

Gedurende minimaal een maand blijft de asbus in bewaring in een algemene nis bij het crematorium. Daarna moet er, binnen 6 maanden, een bestemming aan de as worden gegeven. U kunt de asbus dan mee naar huis nemen om later een keuze te maken: bijzetten, begraven of verstrooien.
Op het terrein van het crematorium kan de urn worden bijgezet in een columbarium of worden begraven in een urnengraf of in een familiegraf.

Verstrooiing

Verstrooiing van de as kan op het terrein van het crematorium of op een eigen gekozen, dierbaar plekje plaatsvinden. Hiervoor is echter wel toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Het is dus niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien.

De as mag worden verstrooid op open zee. Er zijn meerdere rederijen die hiervoor hun diensten aanbieden.  Het is ook mogelijk om de as vanuit een vliegtuig te verstrooien. Dit moet dan wel gebeuren boven zee of een van de rivieren. Andere mogelijkheden zijn: asverstrooiing per heliumballonnen, per luchtballon of asverstrooiing per vuurpijlen boven zee.

Voor meer informatie kunt u op deze website naar de pagina: links

As bewaren in een urn

Anderen willen de as liever bewaren in een urn. Er zijn veel verschillende urnen te verkrijgen. Ze zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en materialen. Er is zelfs een urn in de vorm van een muziekdoos, waarbij de door jou gekozen muziek gaat spelen zodra de deksel open gaat.

Een assieraad

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de as te verstrooien, maar ook een deel te bewaren in een speciaal assieraad. Zo is jouw dierbare toch altijd een beetje bij je. Ook op dit gebied is er heel veel mogelijk van ketting tot ring en van broche tot horloge.

Begraven-of-cremeren-ave-verum-uitvaartzorg

Direct contact?

06 – 22 10 18 59

0622101859

info@ave-verum.nl