In Nederland zijn er na je dood maar drie mogelijkheden: begraven, cremeren en (dat gebeurt in een enkel geval) je lichaam aan de wetenschap doneren.
Er zijn inmiddels wel andere mogelijkheden, maar deze zijn in Nederland nog niet wettelijk toegestaan. Dit zijn:
- resomeren: het vloeibaar maken van een lichaam.
- cryoneren: het vriesdrogen van een lichaam.
Resomeren (of bio-cremeren) is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk wordt afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie.Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Het stoffelijk overschot wordt tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht gereduceerd.
Om resomeren mogelijk te maken dient de Wet op de lijkbezorging te worden gewijzigd.
Nu staat er in het wetboek duidelijk dat een lichaam van een overledene alleen mag worden begraven of gecremeerd. Sterker nog: er staat zelfs letterlijk in dat deze methode en cryoneren (vriesdrogen) verboden is.
Resomeren: Lagere kosten én beter voor het milieu
Het TNO heeft berekend dat resomeren beter is voor het milieu.
Uit onderzoek van Yarden komt naar voren dat één op de vijf ondervraagden voor deze methode zou kiezen voor zijn eigen uitvaart. Onder niet-religieuzen is dit bijna een op de drie. Hiermee is het onder niet-religieuzen populairder dan begraven. Het milieuvriendelijke karakter van resomeren is hiervoor de belangrijkste reden. Andere belangrijke redenen zijn het gevoel of de emotie bij de methode (water) en de lagere kosten in vergelijking met begraven.